فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و هشتم شماره 7 (پیاپی 167، مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین مجیدی قره ناز، منصوره موحدین*، سامیه مجیدی، زهره مظاهری صفحات 2794-2805
    مقدمه 

    القای اسپرماتوژنز آزمایشگاهی می تواند برای درمان ناباروری در افراد آزواسپرمی و افرادی که تحت شیمی درمانی قرار گرفته اند سودمند باشد. برای رسیدن به این هدف سیستم های کشت مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی کاربرد کشت سه بعدی و داربست های بیضه ای در القای اسپرماتوژنز آزمایشگاهی انجام شده است. در این مطالعه مروری، اطلاعات مربوط به کاربرد کشت سه بعدی و داربست های بیضه ای در ایجاد اسپرماتوژنز آزمایشگاهی از پایگاه های اطلاعاتی نظیر SID، Magiran، PubMed، Irandoc، Iranmedx Scopus،Google Scholar   و web of science با استفاده از کلیدواژه های فارسی: کشت سه بعدی، داربست بیضه ای، اسپرماتوژنز، سلول بنیادی اسپرماتوگونی و کلیدواژه های انگلیسی: spermatogenesis, three dimentional culture, testicular scaffold, stem cell  بدون محدودیت زمانی جستجو شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام شد. در نهایت برای تنظیم مقاله از 35 مقاله به زبان فارسی و انگلیسی استفاده گردید. برای القا فرآیند اسپرماتوژنز در شرایط آزمایشگاهی از روش های کشت سه بعدی مانند کشت بافت بیضه، سیستم کشت آگار نرم، داربست های مواد زیستی طبیعی مانند کلاژن و داربست های مشتق از بیضه سلول زدایی شده استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    کشت سه بعدی با استفاده از داربست ها و سلول های بنیادی اسپرماتوگونی می تواند برای القا اسپرماتوژنز آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گیرد حال آنکه در مسیر تولید اسپرم بارور برای درمان ناباروری چالش های تکنیکی و اخلاقی وجود دارد که نیازمند تحقیقات بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، داربست، بیضه، کشت سلولی
  • رضا رضایی، مهدی رعدآبادی، حامد نظری* صفحات 2806-2818
    مقدمه

    سوختگی بعد از سوانح ترافیکی و سقوط از ارتفاع سومین علت مرگ ومیر در اثر سوانح است. سوختگی یکی از مخرب ترین شکل آسیب ها می باشد و نجات یافتگان پس از بهبودی، برای سال های متمادی نیازمند بازتوانی، بازسازی و حمایت روحی، جسمی و اقتصادی می باشند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با نظام جامع مدیریت درمان بیماران سوختگی با رویکرد تحلیل محتوای کیفی به انجام رسید.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت کیفی و به روش تحلیل محتوا و چهارچوب مفهومی در سال 1397 انجام گرفت. نمونه مورد پژوهش در برگیرنده 20 نفر از خبرگان و صاحب نظران در حوزه سوختگی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته رو در رو جمع آوری شد. تحلیل داده ها با نرم افزارMAXQDA 10.0 انجام شد.

    نتایج

    تحلیل یافته های کیفی نشان داد عوامل مرتبط با مدیریت درمان سوختگی شامل 6 مقوله مراقبت پیش بیمارستانی (5 خرده مقوله)، مراقبت بیمارستانی(12 خرده مقوله)، خدمات بازتوانی بیماران سوختگی(5 خرده مقوله)، تجهیزات درمانی(1 خرده مقوله)، پیشگیری (3 خرده مقوله) و نیروی انسانی (3 خرده مقوله) می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج انجام اقدامات اصلاحی در حوزه پیشگیری، پیش بیمارستانی، درمان و بازتوانی باید مورد توجه قرار گیرد. لذا انجام اقداماتی از قبیل انجام تغییرات خانگی، نظارت ایمن بر فرزند، پیشگیری از سوختگی در هنگام آشپزی، تجهیز کلیه آمبولانس ها به تجهیزات اولیه مرتبط با انواع سوختگی، ارایه آموزش به کارکنان آمبولانس های پیش بیمارستانی در خصوص مراقبت های بیماران سوختگی، استانداردسازی تسهیلات تخت و بخش سوختگی و توجه به برنامه ارتقای مهارت های اجتماعی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سوختگی، درمان، پیشگیری، پیش بیمارستانی، بازتوانی
  • مسعود میرزایی، فرناز نکاحی* صفحات 2819-2832
    مقدمه

    فعالیت فیزیکی ناکافی یکی از دلایل ایجاد اختلالات چربی بوده و فعالیت فیزیکی منظم یکی از عوامل مهم در اصلاح اختلالات چربی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین سطح فعالیت فیزیکی و چربی های خون به عنوان عامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی با استفاده از اطلاعات فاز ثبت نام مطالعه سلامت مردم یزد روی 9962 نفر از ساکنان یزد درگروه سنی 20 تا 70 سال در فاصله سال های 1393 تا 1394 صورت پذیرفت. داده های مطالعه با استفاده از پرسش نامه استاندارد و مقادیر چربی نمونه خون شرکت کنندگان به دست آمد. از نرم افزارversion 16  SPSS و آزمون t-test و رگرسیون خطی و مقایسه OR اختلالات چربی در طبقات شدت فعالیت بدنی استفاده گردید.

    نتایج

    در نمونه مورد مطالعه 49/4 درصد را مردان تشکیل می دهند. در بررسی نسبت شانس اختلال چربی در سطوح فعالیت بدنی یافته معنی داری از نظر آماری مشاهده نشد. همین طور در بررسی رابطه خطی بین سطح کلی فعالیت بدنی و اجزای پروفایل چربی رابطه معنی داری دیده نشد .(0/05 <P) لازم به ذکر است بین سطح TC یا کلسترول تام و TG یا تری گلیسیرید خون با جنس، BMI یا نمایه توده بدنی و سابقه خانوادگی و بعضی ازگروه های سنی ارتباط معنی دار آماری مشاهده گردید (0/05. <P)  

    نتیجه گیری

    در تحلیل داده های این مطالعه بین سطح چربی خون و فعالیت بدنی ارتباط معنی دار آماری یافت نشد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، لیپوپروتئین با چگالی زیاد، لیپوپروتئین با چگالی کم، کلسترول تام، تری گلیسیرید
  • علیرضا صفرنژاد، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی، مریم دلفان صفحات 2833-2843
    مقدمه

    تمرین منظم با حجم متفاوت در سطح گلوکز خون نوسان ایجاد می کند و با تنظیم سیگنال دهی در بیان ژن مرگ سلولی را در میوکارد بیماران دیابتی کاهش می دهد. هدف از این مطالعه تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید بر نسبت BAX وBCL-2  در بافت بطن چپ موش های صحرایی دیابتی بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است. بدین منظور 14 سر موش نر دیابتی به دو گروه 7 تایی تقسیم شدند: تمرین تناوبی شدید (HIIT) و کنترل (C). القاء دیابت به صورت پلت با رژیم غذایی پرچرب (30درصد چربی و 25 درصد فروکتوز) به مدت 16 هفته انجام شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و ریکاوری بعد از آن آزمودنی ها قربانی و بطن چپ آن ها استخراج شد. گلوکز پلاسما توسط گلوکز اکسیداز و مقاومت به انسولین باHOMA-IR اندازه گیری شد. جهت تعیین بیان ژن های  BAXو BCL-2 از روش Real time-PCR و مقایسه گروه ها توسط آزمون t مستقل توسط نرم افزار Graph pad prism در سطح آلفای 0/05 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد، بیان ژن BAX در گروه تمرینHIIT نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت (0/0001=P). ژن BCL-2 در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت (0/0001=P). شاخص مقاومت به انسولین و گلوکز پلاسما در گروه تمرین کاهش معناداری داشتند (0/01=P) و (0/021=P). وزن در هیچ کدام از گروه ها تغییر معناداری نداشت. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده، 8 هفته تمرین تناوبی شدید می تواند با کاهش بیان ژن BAX و افزایش BCL-2 در میوکارد موش های مبتلا به دیابت احتمالا آپوپتوز را در بطن چپ کاهش داده و احتمالا، کاردیومیوپاتی دیابتی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: BAX، BCL-2، تمرین تناوبی، موش های صحرایی، دیابت
  • فرزانه وزیری، فهیمه رشیدی میبدی، محمدحسن اخوان کرباسی، الهه منصوری*، نسرین فعال رستگار صفحات 2844-2853
    مقدمه

    مواجهه شغلی در دندانپزشکی به صورت قرار گرفتن پوست یا مخاط در معرض خون، بزاق یا ترشحات عفونی بیمار تعریف می شود. دندانپزشکان به دلیل کار با دستگا های چرخشی تند و پر سرعت، با افزایش احتمال مواجهه های شغلی روبرو می باشند. هدف از این مطالعه تعیین میزان مواجهه شغلی با خون و بزاق بیماران در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال تحصیلی 1396-1395 بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بر روی 70 دانشجوی در حال تحصیل در سال های چهارم تا ششم رشته دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها، آن ها کدگذاری و وارد نرم افزار SPSS version 20 شدند و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های کای دو و Fisherchr('39')s exact test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    براساس نتایج ، 49 نفر (70٪) از 70 نفر دانشجو با وسایل تیز مورد آسیب قرار گرفته بودند. پوست یا مخاط 62 دانشجو (88/6%) با بزاق دهان بیماران آلوده شده بود. فقط 15/7٪ از تمام آسیب ها ناشی از اجسام تیز و برنده بود و14/3% از صدمات با آلودگی مخاطی پوست با خون یا بزاق گزارش شد.

    نتیجه گیری

    مواجهه شغلی در محیط دندانپزشکی یک مشکل شایع است و موارد زیادی در رابطه با این موضوع گزارش نشده است. به منظور کاهش خطرات ناشی از این امر ، باید موارد مربوط به کنترل عفونت را به دانشجویان دندانپزشکی آموزش داد. هم چنین باید مراکز مدیریت و پیگیری در مواجهه شغلی و مراکز پیگیری و راهنمایی برای دانشکده های دندانپزشکی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: بزاق، خون، مواجهه شغلی
  • محمدحسن کردی اشکذری، منصور صاحب الزمانی*، عبدالحمید دانشجو، حمید عباسی بافقی صفحات 2854-2866
    مقدمه

    پیچ خوردگی مچ پا یکی از رایج ترین آسیب های ورزشی می باشد. این آسیب می تواند بر کینماتیک اندام تحتانی ورزشکار تاثیرگذار باشد. لذا هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر 6 هفته تمرینات تقویتی تعادلی و هاپینگ بر کینماتیک اندام تحتانی ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا در حین دویدن می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد که تعداد 36 ورزشکار مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا به صورت تصادفی در 3 گروه تمرینات هاپینگ، تقویتی تعادلی و کنترل قرار گرفتند. تمرینات به مدت شش هفته و هفته ای 3 جلسه بود. اطلاعات کینماتیکی در حین دویدن با سرعت km/h 10 با استفاده از دوربین سه بعدی اوپتی تراک قبل و بعد از تمرینات ثبت شد. جهت مقایسه اثر تمرینات از نرم افزارversion 20  SPSS  و از آزمون آنکوا استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج آزمون نشان داد که بین 3 گروه در دورسی فلکشن مچ پا (0/009=P)، اینورژن مچ پا (0/001=P) و فلکشن زانو (0/001=P) تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج آزمون بنفرونی نیز نشان داد که تمرینات هاپینگ در دورسی فلکشن مچ پا، اینورژن مچ پا و فلکشن زانو نسبت به گروه کنترل تفاوت معنادار دارد (0/009P=، 0/001P=، 0/001=P). هم چنین نتایج نشان داد تمرینات تقویتی تعادلی در حرکات فوق نسبت به گروه کنترل تفاوت معنادار دارد (0/005P=، 0/002P=، 0/006P=) و در فلکشن زانو تمرینات هاپینگ نسبت به تمرینات تقویتی تعادلی تفاوت معناداری نشان داد (0/012=P). نتایج نشان داد هر دو تمرین هاپینگ و تقویتی تعادلی باعث بهبود زاویه های دورسی فلکشن، اینورژن و فلکشن زانو در تماس اولیه پا در دویدن در ورزشکاران گردیده است. اما تمرینات هاپینگ در بهبود زاویه فلکشن زانو در ورزشکاران مبتلا بی ثباتی عملکردی مچ پا بهتر عمل می کنند.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج ارایه شده می توان نتیجه گرفت که دوره توانبخشی پیچ خوردگی مچ پا در ورزشکاران مربیان و متخصصین امدادگر ورزشی باید از ترکیب تمرینات تقویتی تعادلی و هاپینگ به طور یک برنامه جامع استفاده گردد. علاوه بر این تمرینات هاپینگ را می توان به عنوان جایگزین مناسبی برای تمرینات تقویت تعادلی در مکان هایی که تجهیزات کافی وجود ندارد، مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: تمرینات هاپینگ، تمرینات تعادلی، کینماتیک، مچ پا
  • فریده ملک زاده، بهناز نوید*، مریم محمدی، رضا عمانی سامانی صفحات 2867-2878
    مقدمه

    یکی از پیامدهای اصلی ناباروری کاهش عزت نفس می باشد. استفاده از سبک های دفاعی یکی از راه های مقابله با رویدادهای استرس زا است. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی عزت نفس و مکانیسم های دفاعی در زوج نابارور بر اساس علت ناباروری می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 400 زوج نابارور مراجعه کننده به پژوهشگاه رویان  از طریق نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. افراد شرکت کننده بر اساس علت ناباروریشان در چهار گروه: علت زنانه، علت مردانه، علت هردو و علت نامشخص قرار داده شدند. ابزار های اندازه گیری شامل سه پرسش نامه: دموگرافیک، عزت نفس روزنبرگ و پرسش نامه سبک های دفاعی است. داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزارversion 16  SPSS و از طریق آزمون آماری t وابسته برای مقایسه زوجی و مقایسه بر اساس علت ناباروری و آزمون تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های مطالعه نشان داد که مردان در گروه با علت ناباروی زنانه به طور معنی داری عزت نفس بالاتری نسبت به سایر گروه ها داشتند (0/049=P). در گروه های زوجی با علت زنانه و مردانه شوهرها نسبت به همسران خود عزت نفس بالاتری را نشان دادند (0/008=P ، 0/001=P) در مکانیسم های دفاعی هیچ تفاوتی بین گروه های زنان، مردان و زوج با علت های مختلف ناباروری دیده نشد. در مطالعه حاضر عزت نفس با مکانیسم های دفاعی رشد نایافته و روان آزرده ارتباط معکوس و با مکانیسم دفاعی رشد یافته ارتباط مستقیم معنی دار نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه زنان نسبت به مردان آسیب پذیرتر هستند، حتی زمانی که علت ناباروری نباشند عزت نفس پایین تری دارند. درنتیجه زنان نابارور بیشتر از مردان می بایست از لحاظ مشاوره روانشناختی مورد توجه قرار گیرند و به منظور تسهیل درمان و ارایه خدمات بهتر تفاوت های بین زن و مرد در مسایل روانشناختی لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، سبک های دفاعی، علت ناباروری، ناباروری
  • مسعود اسماعیلی، معین سلطان زاده*، مطهره کبودساز یزدی صفحات 2879-2888
    مقدمه

    رادیوگرافی پانورامیک، به علت نمایش تمام دندان ها، استخوان آلویول و (TMJ temporomandibular joint)، یک وسیله با ارزش در تشخیص ضایعات فک و صورت می باشد. این تحقیق به منظور بررسی وضعیت رادیوگرافی پانورامیک مطابق با قوانین FDA در دندانپزشکان عمومی شهر یزد در سال 1398 انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، تعداد 170 دندانپزشک عمومی (86 نفر زن و 84 نفر مرد) شاغل در شهر یزد در سال 1398 پرسش نامه هایی را تکمیل کردند که قسمت اول شامل اطلاعات دموگرافیک (سن، جنس، تعداد سال های گذشته از فارغ التحصیلی، دانشگاه محل تحصیل) و قسمت دوم سوالات اختصاصی در سه حیطه نظرسنجی (28 سوال)، معرفی مورد (شش مورد) و ارزش تشخیصی (شش سوال) در مورد رادیوگرافی پانورامیک بود. داده های جمع آوری شده، وارد نرم افزارversion 18 SPSS  شد و توسط آزمون های آماری T-test و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمره سوالات نظرسنجی 12/86±103/05، میانگین سوالات کیس 2/22±5/76 و میانگین سوالات ارزش تشخیصی 2/56±8/12 بود. بین میانگین نمره سوالات ارزش تشخیصی بر حسب شرکت در دوره های بازآموزی رادیولوژی، تفاوت آماری معناداری یافت شد (0/016=P). بین میانگین نمره سوالات ارزش تشخیصی با سن دندانپزشکان (0/015=P) و میانگین نمره سوالات نظرسنجی (0/029=P) و سوالات کیس (0/039=P) با دانشگاه محل تحصیل رابطه معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    موارد تجویز رادیوگرافی پانورامیک در دندانپزشکان عمومی شاغل در شهر یزد، در برخی موارد با دستورالعمل FDA برای تجویز رادیوگرافی پانورامیک مطابقت نداشته و آموزش بیشتر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، دندانپزشکان عمومی، FDA
|
  • Nasrin Majidi Gharenaz, Mansoureh Movahedin*, Samiyeh Majidi, Zohreh Mazaheri Pages 2794-2805
    Introduction 

    Induction of in vitro spermatogenesis can be useful for infertility treatment in azoospermic patients and those undergoing chemotherapy. Different culture systems have been used to achieve this goal. This review study was performed with the aim to evaluate the application of 3D culture and testicular scaffolds in the establishment of in vitro spermatogenesis. In this review study, the information on the application of 3D culture and testicular scaffolds in induction of in vitro spermatogenesis was searched in databases such as SID, Magiran, PubMed, Irandoc, Iranmedx Scopus, Google Scholar, Web of Science using the keywords of three dimensional culture, testicular scaffold, spermatogenesis, spermatogonial stem cells without time limitation. Data analysis was carried out qualitatively. Finally, 35 papers in English and Persian were used to compile the article. In order to induce of in vitro spermatogenesis, three-dimensional culture methods such as testicular tissue culture, soft agar culture system, natural biomaterial scaffolds such as collagen, and scaffolds derived from decellularized testis have been used.

    Conclusion

    Three-dimensional culture using spermatogonial stem cells and scaffolds can be used in vitro for induction of spermatogenesis, but there are further technical and ethical challenges in the path of fertile sperm production for the treatment of infertility.

    Keywords: Spermatogenesis, Scaffold, Testis, Cell culture
  • Reza Rezaee, Mehdi Raadabadi, Hamed Nazari* Pages 2806-2818
    Introduction

    After traffic accidents and falls, burns are the third leading cause of accident deaths. Burns are one of the most devastating forms of injuries, and survivors after recovery need many years of rehabilitation and emotional, physical, and economic support. The aim of this study was to identify the factors affecting a comprehensive management system for the treatment of burn patients with qualitative content analysis approach.

    Methods

    This qualitative study was conducted using content analysis method in 2018. The sample consisted of 20 experts in burn scope who were selected through purposeful sampling. Data were collected using a semi-structured face-to-face interview. Content analysis method and MAXQDA 10.0 software were used for data analysis.

    Results

    Analysis of qualitative findings showed that factors affecting burn treatment management included 6 categories of pre-hospital care (5 subcategories), hospital care (12 subcategories), rehabilitation services for burn patients (5 subcategories), medical equipment (1 subcategory), prevention (3 subcategories) and human resources (3 subcategories).

    Conclusion

    According to the results, corrective actions in the field of prevention, pre-hospital, treatment and rehabilitation should be considered. Actions such as home changes, safe child monitoring, burn prevention while cooking, equipping all ambulances with basic equipment related to various types of burns, providing training to pre-hospital ambulance staff on care of burn patients, standardizing bed facilities, the burn section and attention to social skills promotion program is suggested.

    Keywords: Burns, Treatment, Prevention, Pre-hospital, Rehabilitation
  • Masoud Mirzaei, Farnaz Nekahi* Pages 2819-2832
    Introduction

    Inadequate physical activity is one of the causes of fat disorders and regular physical activity is one of the important factors in correcting fat disorders. The aim of this study was to determine the relationship between physical activity levels and blood lipids as a risk factor for cardiovascular disease.

    Methods

    This analytical cross sectional study was conducted using the information of the registration phase of the Yazd Peoplechr('39')s Health Study on 9962 residents of Yazd in the age group of 20 to 70 years between 2014 and 2015. Study data were obtained using standard questionnaires and participantschr('39') blood samples. SPSS software, version 21, t-test, linear regression, and OR comparison of fat disorders were used in the physical activity intensity classes.

    Results

    In the study sample, 49.4% are men. No statistical significant physical activity level was found in the study of the ratio of chance of fat disorder. Moreover, no significant relationship was observed in the study of the linear relationship between the general level of physical activity and fat profile components (p> 0.05). It should be noted that a significant statistical relationship was observed between the level of TC or blood total cholesterol and blood triglycerides with sex, body mass index and family history and some age groups. (p <0.05).

    Conclusion

    In the analysis of the data of this study, no significant statistical relationship was found between blood lipid levels and physical activity.

    Keywords: Physical activity, Intensity of physical activity, HDL, LDL, TC, TG (Triglyseride), Body mass index
  • Alireza Safarnezhad, Maghsoud Peeri*, Mohammad Ali Azarbayjani, Maryam Delfan Pages 2833-2843
    Introduction

    Regular exercise training with alternating volume fluctuatesblood glucous levels and by regulating signaling in gene expression reduces in myocardial cell apoptosis in diabetic patients. The purpose of this study was the effect of 8 weeks of high intensity interval training on the gene expression of BAX and BCL-2 in the left ventricle of diabetic rats.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental one. 14 male diabetic rats were divided into 2 groups of 7; high intensity interval training (HIIT) and control (C) groups. Diabetes was induced in a pellet with a high-fat diet (30% fat and 25% fructose) for 16 weeks. Twenty-four hours after the last training and recovery session, the rats were sacrificed and their left ventricle was extracted. Glucose oxidase was used to measure glucose in plasma and insulin resistance using HOMA-IR method.. PCR-Real time was used to determine the expression of BAX and BCL-2 genes and the comparison of the groups by  Independent T test was performed by Graph pad prism at alpha level of 0/05.

    Results

    Results showed that, BAX gene expression was significantly decreased in the HIIT group  compared to the C group (P=0/0001). BCL-2 gene  was significantly increased in the HIIT group compare to the control group (P=0/0001). Insulin resistance index and plasma glucose showed a significant decrease in the training group (P=0/01) (P=0/021). Weight did not change significantly in any of the groups.

    Conclusion

    Based on the findings, 8 weeks high intensity interval training can be reduced apoptosis in the left ventricle of  Diabetic mice by decreasing the BAX gene expression and increacing the BCL-2 in myocardial and might improve diabetes cardiomyopathy.

    Keywords: Bcl-2, BAX, interval training, Diabetes, Rats
  • Farzane Vaziri, Fahimeh Rashidi Maybodi, Mohammad Hasan Akhavan-Karbassi, Elahe Mansoori*, Nasrin Faal Rastegar Pages 2844-2853
    Introduction

    Occupational exposure in dentistry is defined as exposing the skin or mucosa to blood, saliva, or infectious discharge of the patient. Dentists are in contact with sharp and high-speed rotary devices that increase the chance of occupational exposure. The purpose of this study was to determine the occupational exposure to blood and saliva of patients in dental students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciencesin 2016-2017.

    Methods

    A descriptive analytical study was conducted on 70 senior dental students at the School of Dentistry of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd, Iran. A standard questionnaire was used for collecting the data. After collecting the data, they were coded and entered into the SPSS 20 software and analyzed using descriptive statistics, Chi-square and Fisher exact test.

    Results

    Based on the results, 49 (70%) of 70 students have been suffered from sharp devices. The skin or mucosa of the 62 students (88.6%) infected with saliva or other body fluids of the patients. Only 15.7% of the injuries were reported with sharp objects and 14.3% of mucosal-skin contamination with blood or saliva.

    Conclusion

    Occupational exposure in dentistry environment is a common problem and many cases, which are related to these subjects were not reported. In order to reduce the risks of this, infection control issues should be taught to dental students. Therefore, occupational exposure management, follow-up centers and guidelines should be established for dental schools.

    Keywords: Occupational exposure, Blood, Saliva
  • Mohammad Hasan Kordi Ashkezari, Mansur Sahebozamani*, Abdolhamid Daneshjoo, Hamid Abbasi Bafghi Pages 2854-2866
    Introduction

    Ankle sprains are one of the most common sports injuries. This injury can affect the kinematics of the athletechr('39')s lower extremities. Therefore, the aim of this study was to compare the effect of 6 weeks of balancing and hopping strengthening training on the kinematics of the lower extremities of athletes with functional ankle instability while running.

    Methods

    The present study  was a randomized clinical trial on 36 athletes with functional ankle instability who were randomly divided into three groups: hopping training, balance strengthening and control. The training lasted for six weeks and 3 sessions per week. Kinematic data were recorded by 3D OptiTrack camera while running at 10 km/h before and after training. SPSS software version 20 and ANCOVA test were used to compare the effect of exercises.

    Results

    The results showed that there was a significant difference among the 3 groups in dorsiflexion (P = 0.009), inversion (P = 0.001) and knee flexion (P = 0.001). The results of Benferoni test also showed that hopping training in dorsiflexion, ankle inversion and knee flexion were significantly different from the control group (P = 0.009, P = 0.001, P = 0.001). The results also showed that balance strengthening training in the above movements were significantly different from the control group (P = 0.005, P = 0.002, P = 0.006) and in knee flexion, hoping training showed a significant difference compared to balance strengthening training (P =0.012). The results showed that both hopping and balance strengthening training improved the dorsiflexion, inversion and knee flexion angles in the initial contact in running. However, hopping exercises is better than balance strengthening in improving knee flexion angles.

    Conclusion

    Therefore, according to the presented results, it can be concluded that the rehabilitation course of ankle sprains in athletes, coaches and sports rescue specialists should use a combination of balance strengthening training and hopping as a comprehensive program. In addition, hopping training can be used as a good alternative to balance training in places where there is not enough equipment.

    Keywords: Hopping training, Balance training, kinematics, Ankle
  • Farideh Malekzadeh, Behnaz Navid*, Maryam Mohammadi, Reza Omani-Samani Pages 2867-2878
    Introduction

    Infertility could decrease the self-esteem of the infertile couples. Using the defensive style is one way to deal with stressful events. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of self-esteem and defense mechanisms based on the cause of infertility.

    Methods

    In this cross-sectional study, 400 infertile couples referred to infertility center in Tehran, Iran. Participates classified in 4 groups for the cause of infertility: female, male, both and unknown. Data gathering tools in this study were demographic questionnaire, Rosenberg Self-Esteem Scale and Defense Styles Questionnaire (DSQ). Data were analyzed (SPSS 18 software) using paired t-test for comparison between the groups according to the cause of infertility and using regression analyses tests.

    Results

    The results of this study showed that men in female infertility group has significantly higher self –esteem than other groups (P<0.049). In couples, husbands with female and male factor showed more self-esteem than their wives (P< 0.001, P<0.008, respectively). In defense mechanisms, there was no difference between women, men, and couples. In this study, self-esteem showed a negative relationship with immature and neurotic defense mechanisms and a positive relationship with mature defense mechanism.

    Conclusion

    The findings of this study showed that women had higher levels of vulnerability than their husbands did even when they were not the cause of infertility so they have a low self-esteem. Therefore, it is suggested that infertile women receive more psychological counseling than men, and in order to facilitate the treatment of infertile couples and provide better services to improve marital relationships and solve their problems, differences between men and women about psychological issues should be considered.

    Keywords: Self- Esteem, Defense Mechanism, Cause of Infertility, Infertility
  • Masoud Esmaeili, Moein Soltanzade*, Motahareh Kaboodsaz Yazdi Pages 2879-2888
    Introduction

    Panoramic radiography is a valuable tool in the diagnosis of maxillofacial lesions, due to the visibility of all the teeth, alveolar bone and TMJ. This study was performed to evaluate the status of panoramic radiography in accordance with FDA rules in general dentists in Yazd in 2019.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 170 general dentists (86 women and 84 men) working in Yazd in 2019 were completed questionnaires, including two parts: the first part consisted of demographic information( age, gender, number of years of graduation, university of Education), and the second part was specific questions in three areas: survey (28 questions), case introduction (6 cases) and diagnostic value (6 questions) about panoramic radiography. The collecting data were entered into SPSS software version 18 and analyzed using t-test and linear regression.

    Results

    The mean score of the survey questions was 103/05±12/86, the mean score of case questions was 5/76±2/22 and the mean score of diagnostic value questions was 8/12±2/56, respectively. There was a significant difference between the mean score of diagnostic value questions in terms of participation in radiology retraining courses (p=0.016). There was a statistically significant relationship between the mean score of diagnostic value questions with the age of dentists (p=0.015) and the mean score of survey questions (p=0.029) and mean score of case questions (p=0.039) with the university of study.
    Conclusion Panoramic radiography prescriptions in general dentists working in Yazd, in some cases, do not comply with the FDA guidelines for prescribing panoramic radiography, and further training in this field seems necessary.

    Keywords: Panoramic radiography, General dentists, FDA